PRINCE2 FAQ

Op deze pagina treft u een lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) over PRINCE2® aan en worden deze veel gestelde vragen over PRINCE2® beantwoord.

Heeft u een veel gehoorde vraag over PRINCE2® die niet in onderstaande lijst voorkomt? Mailt u dan uw vraag via ons contactformulier zodat wij vraag en antwoord aan onderstaande lijst kunnen toevoegen.

FAQ PRINCE2®

Vraag Antwoord
Waar staat de afkorting PRINCE voor? De afkorting PRINCE staat voor PRojects IN Controlled Environments.
Welke PRINCE2 training geeft IT Management Group? IT Management Group geeft de trainingen PRINCE2 Foundation en PRINCE2 Practitioner. Combineer Foundation en Practitioner en ontvang een iPad.
Wat is PRINCE2? PRINCE is een projectmanagementmethode en staat voor PRojects IN Conctrolled Environments. In 1989 is PRINCE uitgevonden door het toenmalige CCTA (Central Computer and Telecommunication Agency) van de Britse overheid. In 1996 werd PRINCE2® geïntroduceerd. Tegenwoordig heeft het Office of Government Commerce (OGC) het copyright van het merk en de methode PRINCE2®. De methode PRINCE2® is vrij in gebruik als methode om projecten te managen.PRINCE2® is geschikt voor alle type projecten. De methode is procesgebaseerd. De processen richten zich op het beheerst en gecontroleerd doorlopen van een project, van de voorbereiding tot en met het sluiten van een project. Het doel van een PRINCE2® project is het realiseren van producten waarvan de effecten toevallen aan de zakelijke rechtvaardiging (Business Case) van een project.PRINCE2® is ontwikkeld is door de makers van ITIL®. De projectmethodiek is toe te passen op elk soort project, dus niet alleen op projecten die gerelateerd zijn aan de IT-dienstverlening.De twee belangrijkste uitgangspunten van PRINCE2® zijn dat een project pas mag starten als er een goede Business Case is, en dat PRINCE2® zich richt op documenten die door het project geproduceerd worden, met als gevolg dat gestructureerder wordt gepland en meer aandacht wordt besteed aan het borgen van kwaliteit.
Wat is het verschil tussen PRINCE2 2005 en PRINCE2 2009? De voornaamste wijzigingen ten opzichte van PRINCE2 2005 zijn de volgende:· Het Process Model bestaat nu uit 7 Processen (het bestaande Planning proces is opgenomen in de andere onderdelen);· Het Process Model is zodanig vernieuwd dat de overdadige nadruk op de sub-processen eruit zijn gehaald. In de plaats daarvan is ‘Suggested Activities’ gekomen;

· De Componenten zijn hernoemd naar Thema’s en ook hier zijn er weer 7 van;

· De introductie van Principes: alhoewel PRINCE2 al was gebaseerd op principes worden deze princpes nu openlijk benoemd;

· Het aantal te managen producten is verkleind en beter doordacht zodat de methode beter schaalbaar is en ‘nesting’ van producten is explicieter.

Zie ook de officiële flyer van het OGC!

Wanneer kan ik voor het laatst examen doen PRINCE2 2005? Het is mogelijk tot 2 april 2010 om examen te doen met de methode PRINCE2 2005.
Waar kan ik het PRINCE2-examen afleggen en wat zijn de kosten? U kunt de PRINCE2 examens afleggen op locatie bij de IT Management Group. De kosten voor het PRINCE2 Foundation examen bedragen € 212,-, en voor het PRINCE2 Practitioner examen zijn de kosten € 361,-.
Wat is het doel van PRINCE2? PRINCE2 wordt ingezet binnen organisaties voor het managen van succesvolle projecten en biedt de organisatie duidelijke handvaten om ook daadwerkelijk met succes projecten op te zetten, in te richten en te managen.
In welk jaar is PRINCE2® ontwikkeld? PRINCE2® is ontwikkeld in 1996.
Wanneer is PRINCE2 in Nederland geïntroduceerd? PRINCE2 is in 1997 in Nederland geïntroduceerd als methode voor ICT projectmanagement.
Is PRINCE2 specifiek bedoeld voor projectmanagement op het gebied van ICT? Vanaf de introductie van PRINCE2 in Nederland in 1997 heeft PRINCE2 zich ontwikkeld tot best practice en standaard op het gebied van projectmanagement, waarbij de methodologie in de praktijk eveneens uitstekend toepasbaar bleek te zijn voor business projectmanagement en procesoptimalisatie binnen bedrijven.
Bestaat er ook een PRINCE1? PRINCE1 als aparte versie van PRINCE heeft nooit bestaan.
Komt er een PRINCE3? In plaats van het ophogen van de versies van PRINCE, geeft het OGC de voorkeur aan het optimaliseren van de PRINCE2 methodologie.
In welke mate wordt PRINCE2 toegepast? PRINCE2 wordt toepast in meer dan 50 landen wereldwijd. Maandelijks slagen ongeveerd duizend mensen voor het PRINCE2 Practitioner-examen.
Wanneer is PRINCE2 versie 2009 geïntroduceerd? Deze versie van PRINCE2 is op 16 juni 2009 geïntroduceerd.
Blijft mijn certificaat PRINCE2 2005 geldig? Het eerder behaalde PRINCE2-certificaat blijft geldig.
Ik ben in het bezit van een PRINCE2 Practitioner-certificaat, gebaseerd op de versie van 2005. Hoe kan ik dit upgraden naar PRINCE2 2009? Het is niet noodzakelijk uw certificaat te upgraden naar PRINCE2 versie 2009, maar wij raden u aan dat wel te doen aangezien versie 2009 grote verbeteringen kent ten opzichte van versie 2005. Wij raden u aan voor meer informatie contact met ons op te nemen.
Zijn de kosten van de PRINCE2 training toegenomen met de introductie van PRINCE2 versie 2009? De kosten voor een training PRINCE2 zijn gelijk gebleven.
Zijn de PRINCE2-examens moeilijker geworden? Ja, de examens zijn moeilijker geworden.
Kan ik met mijn PRINCE2 Foundation certificaat gebaseerd op versie 2005 het examen PRINCE2 Practitioner 2009 afleggen? Ja, dat kan. Het verdient aanbeveling om extra tijd in te plannen omdat versie 2009 op een aantal punten is verbeterd en dus afwijkt van de eerder opgedane kennis tijdens de PRINCE2 Foundation training.
Hoe ziet het PRINCE2 Foundation examen eruit? Het examen bestaat uit 75 multiple choice-vragen en duurt één uur. Tijdens het examen mag geen gebruik worden gemaakt van literatuur.
Kan ik me ook voorbereiden op het PRINCE2 Foundation examen door middel van zelfstudie? Ja, dat kan, al verdient het aanbeveling om een training te volgen om zeker te zijn van een goed begrip van de over te brengen en op te nemen kennis.
Wanneer verloopt mijn certificaat PRINCE2 Foundation? Een PRINCE2 Foundation certificaat verloopt niet.
Hoe kan ik aan oefenvragen voor het PRINCE2-examen komen? U kunt diverse oefenvragen (ITIL, PRINCE2) terugvinden op onze website onder Examen Training en downloads.
Hoe ziet het PRINCE2 Practitioner examen eruit? Het PRINCE2 Practitioner examen duurt 2,5 uur. Tijdens het examen mag gebruik worden gemaakt van literatuur.

Copyright © 2008 - 2017 IT Management Group